Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-02@22:29:24 GMT

طرحی برای نجات باغ‌های شهر خشتی جهان

تاریخ انتشار: ۱۸ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۲۲۰۲۲۰

طرحی برای نجات باغ‌های شهر خشتی جهان

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: یزد تنها شهری است که بافت تاریخی آن در فهرست آثار جهانی ثبت شده و از چند سال پیش آن را به عنوان شهر جهانی می‌شناسند.

در چنین شهری یکی از مهم‌ترین وقایع، حفظ و نگهداری بافت تاریخی به ویژه خانه‌های قدیمی در این بافت است.

علاوه بر خانه‌های تاریخی و قدیمی، شهری نظیر یزد که دارای آب و هوای گرم و خشک است، باغ‌ها ریه‌های تنفسی شهر به شمار می‌روند و یکی دیگر از اقدامات بسیار مهم در حوزه شهری حفظ باغ‌هاست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بنابراین حفظ توأمان بافت و ابنیه تاریخی و باغ‌ها همواره یکی از دغدغه‌های دلسوزان شهر بوده اما در عین حال، عده زیادی از مردم که مالکان این خانه‌ها و باغ‌ها هستند، اکنون بعد از مدت‌ها به دلایل مختلف قصد تبدیل به احسن املاک خود را دارند در حالی که قانون دست و پای آنها را بسته است.

نمی‌توان حق و حقوق مالکان خانه‌های تاریخی و باغ‌ها را نادیده گرفت

این امر سبب شده تا در بسیاری از موارد دور زدن قانون یا اقداماتی نظیر خشکاندن باغ‌ها به منظور تغییر کاربری، ساخت و سازهای شبانه در بافت تاریخی و … را شاهد باشیم.

گرچه حفظ بافت تاریخی و باغ‌های شهر به لحاظ موقعیت ویژه یزد ضروری است اما نمی‌توان حق و حقوق مالکان این فضاها را نیز نادیده گرفت.

در حالی که در اغلب کشورهای توسعه یافته، قانون مشوق‌هایی برای انتفاع مالکان باغ‌ها، خانه‌های قدیمی و فضاهای مشابه در نظر گرفته اما در کشور ما و در استان یزد خلأیی در این زمینه احساس می‌شود.

این امر سبب شد تا مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر یزد به فکر راهکاری برای این امر باشد تا شاید با اجرای آن، بتوان به حفظ باقیمانده باغ‌های ارزشمند در شهر خشک و کویری یزد همچنین حفظ هر چه بیشتر ابنیه قدیمی و تاریخی کمک کرد.

رئیس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر یزد در این زمینه به خبرنگار مهر گفت: «انتقال حق توسعه» موضوع جدیدی است که به تازگی در مدیریت شهری یزد مطرح شده و فعلاً به عنوان یک طرح پژوهشی در دست بررسی است.

طرح پژوهشی حق انتقال توسعه روی میز شورای شهر یزد

محسن عباسی هرفته عنوان کرد: اساس و فلسفه این طرح این است که چگونه مالکان بناهای تاریخی و باغ‌ها در قبال نگهداری و حفاظت از باغ یا خانه تاریخی که دارند، از منافع اقتصادی حاصل از توسعه شهر مانند سایر نقاط جدید شهری بهره‌مند شوند.

وی افزود: یزد شهری مملو از باغات ارزشمند و بزرگ بوده و این امر در عکس‌های هوایی قدیمی یزد به خوبی قابل مشاهده است اما متأسفانه توسعه لجام گسیخته چند دهه اخیر، این باغ‌ها را از بین برده و امروز دچار سرطان ریوی در شهر هستیم چون نبود باغ‌ها تنفس شهر را دچار مشکل کرده است.

عباسی هرفته عنوان کرد: به زور نمی‌توان افراد را مجبور به حفظ باغ‌ها کرد و حفظ باغ یا خانه تاریخی با اعمال زور و قوانین یک طرفه امکان‌پذیر نیست.

رئیس کمیسیون عمرانی شورای شهر یزد ادامه داد: ۵۰ سال است که در دنیای توسعه یافته مقوله انتقال حق توسعه به رسمیت شناخته شده زیرا تنها با زور قانون نمی‌شود بناهای تاریخی و باغ‌های یزد را حفظ کرد.

وی با اشاره به اینکه هم‌اکنون پژوهش‌هایی در مرکز پژوهش‌های شورای شهر در دست انجام است، عنوان کرد: بر اساس این پژوهش، مالک به ازای ساخت و سازی که می‌تواند در باغ ارزشمند یا خانه تاریخی انجام دهد، اما قانون آن را منع کرده، امتیاز یا بسته اقتصادی اعتباری در نقطه دیگری از شهر دریافت می‌کند و این اقدام می‌تواند تعادلی میان توسعه و حفاظت برقرار کند.

ارائه بسته اقتصادی به مالکان خانه‌های تاریخی

عباسی هرفته ادامه داد: این بسته در واقع یک تراکم یا تغییر کاربری یا … جاری است که مالک باغ‌های ارزشمند و خانه‌های تاریخی هم می‌تواند خود از آن استفاده کند و هم می‌تواند آن را به افرادی که به امر ساخت و ساز مشغول هستند، بفروشند یا با ایشان شراکت کنند.

وی تاکید کرد: این اتفاق سبب می‌شود کسی که باغ تاریخی دارد، انگیزه لازم را برای حفظ باغ خود داشته باشد زیرا که نفع اقتصادی وی در حفظ این املاک ارزشمند خواهد بود.

رئیس مرکز پژوهش‌های شورای شهر یزد اظهار داشت: این یک معامله برد-برد برای مدیریت شهری و برای مالکان اراضی و بناهای تاریخی و دارای ارزش است و در شهرهای توسعه یافته نیز المان‌های تاریخی به همین شکل حفظ شده است.

عباسی هرفته تصریح کرد: در واقع اگر مالکان باغ‌ها و خانه‌های تاریخی از سود مازادی که می‌توانند از این بناها به دست بیاورند محروم شده‌اند، می‌توانند مشروط به حفاظت آنها از امتیازهای اقتصادی موازی استفاده کنند.

منافع اقتصادی مالکان باید با حفاظت از املاک و باغ‌ها گره بخورد

وی تاکید کرد: در یزد با همه تخریب‌هایی که انجام شده، هنوز باغ‌های خوب و بافت گسترده ارزشمندی را داریم و معتقدیم باید با مالکان به نحوی برخورد شود که منافع اقتصادی آنها با حفاظت املاک و باغ‌ها گره بخورد.

تاکنون اغلب اقدامات و قوانین و برنامه‌ها برای حفظ بناهای ارزشمند و باغ‌های یزد، سلبی و بر اساس قوانین یک طرفه بوده اما به نظر می‌رسد مسئولان شهری و نمایندگان مردم در شورای شهر در تلاش برای برداشتن گامی برای حفظ بناهای ارزشمند شهر با قوانین منصفانه‌تر هستند.

یزد شهری مملو از کوچه باغ‌های خاطره انگیز

یزد مملو از کوچه باغ‌های ارزشمندی است که در صورت حفظ و نگهداری، شهر جهانی را جلوه‌ای زیباتر می‌بخشد اما به طور قطع برای حفظ آنها نیاز به ایجاد انگیزه در شهروندان وجود دارد.

در صورتی که طرح «انتقال حق توسعه» تصویب شود و شکل عملی به خود بگیرد، شاید نخستین شهر خشتی جهان، طراوت و سرسبزی و خانه‌های خشت و گلی خاطره انگیز را بار دیگر در کنار یکدیگر تجربه کند.

کد خبر 5018564

منبع: مهر

کلیدواژه: یزد بافت تاریخی یزد شوراي شهر يزد محرم 99 ویروس کرونا شیراز مراسم عزاداری بازگشایی مدارس عاشورا آمار کرونا بوشهر ماه محرم گرگان مجلس شورای اسلامی کرمانشاه شیوع کرونا آغاز سال تحصیلی مرکز پژوهش های شورای خانه های تاریخی تاریخی و باغ ها عباسی هرفته بافت تاریخی شورای شهر برای حفظ خانه ها شهر یزد حفظ باغ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۲۲۰۲۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازسازی خانه‌های ویران شده در غزه ممکن است ۸۰ سال طول بکشد

بر اساس برآورد‌های برنامه توسعه سازمان ملل، بازسازی واحد‌های مسکونی ویران شده غزه به ۸۰ سال زمان نیاز دارد.

به گزارش ان‌بی‌سی، در بهترین حالتی که برای این نوار محاصره شده در نظر گرفته شده است، اگر جنگ غزه امروز هم متوقف شود و ۵ برابر گذشته مصالح ساختمانی وارد این منطقه شود، بازسازی تمام خانه‌های تخریب شده در بمباران و حملات زمینی رژیم صهیونیستی تا سال ۲۰۴۰ طول می‌کشد.

آخیم اشتاینر، مدیر برنامه توسعه سازمان ملل گفت: «هر روز بیشتری که این جنگ ادامه می‌یابد، هزینه‌های هنگفت و پیچیده‌ای را برای ساکنین آن و همه فلسطینی‌ها به همراه دارد».

 وی در ادامه گفت: «سطوح بی‌سابقه تلفات انسانی، تخریب سرمایه و افزایش شدید فقر سبب بحران توسعه می‌شود که نسل‌های آینده را به خطر خواهد انداخت». 

بر اساس گزارش جدید برنامه توسعه سازمان ملل، اگر جنگ ۹ ماه طول بکشد، فقر از ۳۸.۸ درصد که در پایان سال ۲۰۲۳ گزارش شده، به ۶۰.۷ درصد افزایش خواهد یافت. از سوی دیگر، بر اساس این گزارش، حداقل ۳۷۰ هزار واحد مسکونی در غزه آسیب دیده که ۷۹ هزار واحد آن «به طور کامل» تخریب شده است.

گفتنی است، نزدیک ۷ ماه بمباران مداوم غزه از خانه مردم انبوهی از سیمان و خاکستر را بر جای گذاشته است. گفته می‌شود پس از اتمام جنگ، بیش از یک میلیون نفر از جمعیت غزه خانه‌ای ندارند تا به آن بازگردند.

باشگاه خبرنگاران جوان بین‌الملل خاورمیانه

دیگر خبرها

  • بازسازی خانه‌های ویران شده در غزه ممکن است ۸۰ سال طول بکشد
  • ارگ زیبای بم، نمادی از قدمت ایران زمین+ فیلم
  • جهان در موقعیت حساسی قرار دارد/ عملیات وعده صادق در طول تاریخ ایران بی‌نظیر است
  • احیای خانه های تاریخی با هدف جذب گردشگری در تبریز
  • کشف بناهای ماقبل‌تاریخی که «مسیری به جهان پس از مرگ» بودند (+عکس)
  • خانه تاریخی آصف اردبیل واگذار می‌شود
  • حفاظت از خانه‌های تاریخی آذربایجان‌غربی در اولویت است
  • خانه آصف اردبیل برای مرمت به بخش خصوصی واگذار می‌شود
  • سرمایه‌گذاری در بنای تاریخی خانه آصف اردبیل به مزایده گذاشته شد
  • تبریز گردشگرپذیر می شود/ احیای خانه های تاریخی در دل شهر